Det var väldigt vanligt med karies och andra tandsjukdomar på vikingatiden. Men redan på vikingatiden hade vissa strategier utvecklats för att hantera dessa sjukdomar. I den här artikeln beskriver vi likheter och skillnader mellan munhälsan idag och på vikingatiden.
En god munhygien och tandhälsa är av stor vikt för människan och har varit så i alla tider. Över tid har vi fått bättre verktyg för att utveckla och bibehålla en god munhygien. En intressant studie påvisar att vikingarna hade liknande problem i munnen som vi människor har idag. Det var vanligt med karies, tandvärk och tandlossning. Det är oklart om vikingarna hade problem med muncancer vilket är ett stort problem idag. Muncancer har sannolikt blivit vanligare över tid på grund av rökning, alkohol och tobak.
En intressant observation i studien från Göteborgs universitet var att det fanns adekvata metoder för behandling av karies och tandproblem redan på vikingatiden. Syftet med ingreppen på den tiden var att minska tandvärken. Den stora skillnaden idag är att vi har tillgång till bra tandborstar, tandtråd och annat som kan förebygga problem med tänderna. Idag kan en person med ganska små medel hålla sina tänder i bra skick – tandtråd och tandborste räcker ofta utmärkt. En aktör som erbjuder sådana produkter av god kvalitet är Sunstar Gum. De erbjuder en batteridriven tandborste, Sonic Daily, som är mycket effektiv när det gäller att förebygga och ta bort plack. Den har en smidig storlek vilket gör den väl lämpad för att ta med på resor.
På vikingatiden fanns det ingen läkekonst som kunde behandla infektioner eller sjukdomar i munnen. Det är dock inte säkert att de sjukdomar som idag finns i munnen, till exempel muncancer, fanns på den tiden. Idag vet vi vad som krävs för att förebygga muncancer och andra allvarliga sjukdomar i munnen. Det handlar om att regelbundet besöka tandläkaren för att denne ska kunna identifiera tecken på sjukdom. Genom att inte röka cigaretter och inte överkonsumera alkohol minskar man också risken för allvarlig sjukdom i munnen.