Värm dig som en viking

Värm dig som en viking

Idag tar många människor i Sverige värme i hemmet för givet, men så har det inte alltid varit. Att hålla sig varm inomhus har gått till på många olika sätt genom historien. Särskilt i det kallare nordiska klimatet har värme varit en fråga om liv och död.

För att hålla ditt hem varmt är en kamin, kakelugn eller öppen spis ett utmärkt alternativ – antingen som huvudkälla eller som ett trevligt komplement. Genom att beställa bra och billiga vedsäckar blir det enklare att bära och hantera veden, och du kan välja mellan olika storlekar och modeller – allt från enkla, klassiska säckar på 40 liter till stora säckar på 1500 liter med handtag och öppningsbar botten. Sedan är det bara att se fram emot ett mysigt vinterhalvår.

Vikingarnas värme

Under vikingatiden använde man också ved, inte minst för att laga mat och att hålla värmen. Vikingarna bodde i välkonstruerade hus, så kallade långhus, där eldstaden ofta var tillverkad av stenar placerade i en ring. Veden lades på elden i staplar, men skorstenar hade man inte. Istället fanns ofta en öppning i taket, men det lär också ha varit ganska rökigt därinne. Andra sätt att hålla sig varm på förr i tiden var att ta in boskapen och att sitta nära varandra, gärna med tjocka kläder och filtar. Däremot hade man inte tillgång till billiga vedsäckar, utan fick antingen bära allt för hand eller lasta veden på vagnar.

En annan sorts byggnad på vikingatiden, förutom långhuset, var så kallade grophus. De var delvis nergrävda i marken med sluttande tak. Riktigt hur de användes är inte säkert, men det finns tecken på att de användes för olika hantverk. Hur de värmdes är oklart eftersom de var förhållandevis små jämfört med långhusen. Kanske hade man glödande kol i metallbehållare, ungefär som bärbara kaminer – det var en känd metod sedan romartiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *