Ordna vikingakvällar med vännerna

Ordna vikingakvällar med vännerna

Under de senaste åren har det blivit väldigt populärt med vikingar på film och TV. Ett antal filmer och serier har kommit ut som väckt intresset för nordfolken både i Sverige och utanför gränserna. Visst, det handlar inte om historielektioner, men det är ändå en trend som fått många att vilja lära sig mer om skandinavisk historia och dessutom ligger det ett stort underhållningsvärde i det hela. Därför kan det vara kul att ordna vikingakvällar med vännerna där alla kan titta tillsammans.

Även om de flesta associerar vikingar med mjöd och öl går det precis lika bra att också bjuda på annat. Det brukar alltid gå hem med prosecco eftersom den sortens bubbel inte kostar lika mycket som champagne men samtidigt är supergott och ger feststämning. Det är också en dryck som är lätt att kombinera med nästan alla sorters mat och snacks – italienarna själva brukar ofta ha en prosecco i kylen som de tar ett litet glas av vid alla möjliga tillfällen. Du kan beställa hem prosecco enkelt och smidigt och välja bland ett stort utbud: från söta till torra, vita eller rosé eller varför inte prova på en kollektion som du och vännerna kan betygsätta?

Bestäm rätt vikingar

Eftersom det finns ett så stort utbud bör gänget bestämma vilken film eller serie kvällarna ska ägnas åt. Den kanske största klassikerna är serien Vikings, men den går i så många säsonger och episoder att det kommer att gå åt enormt mycket tid. Samtidigt är den enormt välgjord och engagerande, och för handlingen vida runt i världen. Visste du att vikingarna nådde ända bort till östra Medelhavet och till Amerika? Serien kommer garanterat engagera med sina spännande karaktärer och bli ett perfekt samtalsämne under kvällen.

En annan populär serie om vikingarna är The Last Kingdom som har många likheter med Vikings men samtidigt fokuserar mer på den brittiska vikingahistorien och inte är lika spektakulär. Vill ni ha en lite mer lättsam vikingakväll kan komediserien Norsemen passa bättre, särskilt om alla redan sett de föregående serierna. Det finns också ett flertal filmer, från den äldre The 13th Warrior till den purfärska The Northman med Alexander Skarsgård.

Andra aktiviteter

Förutom att titta på filmer och serier om vikingarna medan det smuttas prosecco kan det också vara kul att spela spel. Prova på det gamla bordsspelet hnefatafl som kan beskrivas som vikingarnas version av schack, eller ge er på det nya dataspelet Valheim som är gjort av svenskar. Är vännerna intresserade av handarbete finns det massor med spännande mönster för stickning och virkning som är vikingainspirerat: knutar, kablar och mönster som direkt för tankarna till nordborna och som blir vackra klädesplagg och inredningsartiklar. Det kanske till och med blir en pysselkväll där alla sitter och arbetar på sina handarbeten medan vikingadramat spelas upp på skärmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.