Vikingar – en del av vår svenska historia

Vikingar – en del av vår svenska historia

Vikingar känner vi kanske mest till som krigare iförda hjälmar med horn och djurhudar samt brutala vapen. Runt tiden 800-1500 år efter Kristus fanns vikingarna över hela Skandinavien. Skandinavien på vikingatiden bestod av Norge, Sverige och Danmark.

Vikingar var mer än krigare

Ordet viking förekommer på en del runstenar och verkar ofta betyda sjörövare. När vi tänker på vikingar är det mest framträdande att vi associerar vikingar med plundringståg. Visst förekom plundringar till en viss del, men vikingarna var även mycket skickliga och framgångsrika handelsmän. Vikingarna hade en högt utvecklat skeppsteknik och färdades snabbt och lätt över stora delar av haven. Navigeringstekniken var långt före sin tid och kunde ta vikingarna ända till Asien och arabländerna. Tack vare vikingarna, kom det många exotiska varor till Sverige. Silver var mer eftertraktat än guld och de var de första som startade en riktig global handel. Vikingarna färdades även genom floderna i Ryssland som då kallades Rus. Det är ett faktum att vikingar även färdades ända bort till Amerika och utförde handel med indianerna.

Samhälle och religion

Hemmet var en viktig plats för en viking. Husen var uppbyggda av en trästomme och kallades ofta långhus. Man byggde även hus av sten och så kallade grophus som var till hälften nedgrävda. Dessa hus var mindre och användes mest till förråd eller verkstäder. I dagens moderna samhälle har vi andra typer av hus, men det är viktigt att de är välbyggda och stabila. Någon som är det viktigaste man kan ha på huset är taket. Vill man få ett nytt eller renoverat tak, kan man anlita takläggare i Stockholm och få ett tak som verkligen håller genom åren! På vikingarnas tid var samhället ofta tätbebyggt med ett försvarstorn för att hålla koll på eventuella hot eller besökare. Religionen var viktig inom vikingasamhället och man trodde på fler gudar än en. Inom fornnordisk religion var vikingarnas asatro mycket betydelsefull. Då trodde man på fler gudar som Oden, Tor, Freja, Frigg, Balder, Heimdall, Tyr, Idun, Loke och Frej. Varje gud representerade olika viktiga aspekter som till exempel fruktbarhet eller mod och styrka. Enligt vikingarna kom man till Asgård när man lämnade jordelivet.

Vikingarna var kända för att älska äta fisk. Det var även vanligt och populärt att äta köttsoppor med grönsaker. Allt spannmål brukade lagas till bröd, gröt och bakning. Man tillverkade ostar och smör i så kallade ystkärl i lera med hål. Att tillaga kött och fisk skedde ofta över öppen eld, ett så kallat bål med både spett och galler. Korn brukade odlas för att tillverka öl som på den tiden kallades mjöd. För att smaksätta maten odlade man mycket örter samt grönsaker. Vikingatiden är ett fantastiskt kulturarv och en del av vår unika svenska historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *