Harald Hårfager

Harald Hårfager

Under de århundraden som vikingatiden varade så har några namn gjort sig mer kända än andra, vissa har till och med blivit odödliga tack vare sina bedrifter. Vissa gjorde sig förtjänta av detta på slagfältet, andra genom politik och vissa genom upptäcktsfärder.

Många gamla vikingabyar är utgrävda och det går att veta med ganska god säkerhet hur vikingarna levde. För den som är intresserad så finns det på vissa platser i Sverige möjlighet att se olika museum. Ett känt sådant är ”The Viking Museum” i Stockholm. För att sköta om detta så krävs det en god fastighetsförvaltning stockholm för bästa möjliga resultat. Att använda sig av en bra fastighetsförvaltning är nyckeln för att kunna bibehålla samma goda kvalitet som alltid.

Fastighetsförvaltning Stockholm innebär att ägaren till en fastighet kan få hjälp med större delen av allt administrativt arbete, så som ekonomisk förvaltning. Men det kan även innefatta fastighetsservice så som allmän skötsel och underhåll av fastigheten.

Harald Hårfager

En av världens mest kända vikingar genom tiderna är Harald Hårfager, den förste kungen över hela Norge. Haralds far var, troligtvis, den som lade grunden för att ena Norge under en krona, men det var Harald som var dess förste regent. Han lyckades till stor del med detta genom sin skicklighet både som krigsherre men även genom politik.

Det var på vikingatiden vanligt att tilldela namn som ersatte efternamnet, baserat på attribut eller prestation. Harald tilldelades namnet Hårfager och enligt källor från tiden så kom detta av att han, efter att ha blivit kung över hela Norge och gift sig, klippte av sig håret. Han hade då varken klippt eller kammat sitt hår på 10 år.

Harald har enligt historien fått många barn med många olika kvinnor och han har ingått flertalet giftermål, somliga av politiska skäl. Ett exempel på detta är hans giftermål med Åsa som medförde att han genom hennes fars, Håkons, flotta fick kontroll över vattnet.

Harald blev 83 år gammal och dog vad vikingarna kallade för ”sot-döden”, det vill säga av hög ålder eller sjukdom. Det ansågs på vikingatiden som någonting dåligt då man ville dö i strid och därmed få en plats i Valhalla.

Innan Harald dog så delade han upp sitt rike mellan sina 20 söner. Han valde att utse sin son Erik Blodyx till överkung, som då tog över titeln som kung över hela Norge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *