Träna dig till vikingastyrka

Träna dig till vikingastyrka

Vikingarna var allmänt kända runtom i Europa som orädda krigare. De injagade fruktan i sina fiender och när de var lediga tävlade de gärna i kraftsporter som stångstötning och yxkastning. Det krävdes alltså mycket styrka för att vara viking. Det gällde inte bara när de var ute på vikingatåg utan även på hemmaplan där den dominerande näringen var jordbruk. Du kan inte vara svag om du ska rensa en åker på sten eller dra en plog. Utan att behöva ta upp de mer våldsamma delarna av vikingakulturen är styrkan dock något vi kan lära oss av dem, både män och kvinnor. Att ta inspiration från vikingarna och bygga upp en ordentlig funktionell styrka är en bra idé. Även om du inte ska plöja ett fält är det skönt att kunna bära hem matkassar utan att behöva ta en paus. Eller att kunna dra barnvagnen uppför en tung backe utan att flåsa som en pensionär.

Prioritera baslyften

För att bli stark är det bra att börja med de så kallade baslyften, och lägga upp din träning runt dem. Baslyften är i viktighetsordning marklyft, knäböj och bänkpress. Dessa övningar tränar hela kroppen och om du jobbar tungt kommer du snabbt bygga upp en imponerande fysik och grundstyrka. Även om du inte har tillgång till ett gym kan du träna hemma med hantlar och få bra effekt. Se till att köpa hantlar i varierande vikter så att du kan öka belastningen kontinuerligt. Det är genom progression du blir starkare. Utöver baslyften är också stående press samt olika roddövningar en bra grund för att bygga styrka.

Träna okonventionellt

Funktionell styrka handlar om mer än bara snygga muskler. Det handlar om att verkligen kunna använda dem i olika oförutsebara situationer. För att bli vikingastark är det vettigt att hämta inspiration från strongman-utövare och titta på hur de tränar. Skivstänger är bra, men att lyfta och bära tunga och otympliga stenar är ännu bättre. Att springa är bra, att springa med ett ok eller med en släde lastad med ett par hundra kilo ger både kondition och styrka på samma gång. Utan att du behöver vara ute i spåret en hel timme. Träna gärna tillsammans med dina vänner, eller ordna tävlingar på vikingatema för att visa upp hur stark du har blivit. Tänk också på att de flesta situationer kan bli ett träningspass. Ber någon dig att agera flytthjälp? Perfekt, se till att du får bära de tyngsta sakerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *